De meeste imperfectieve werkwoorden zijn niet-geprefigeerd, want ze presenteren een pure handeling, toestand of een proces. Bijvoorbeeld:
Met behulp van verschillende voorvoegsels kunnen we een handeling, toestand of proces veranderen en het werkwoord perfectief maken. Met één imperfectief werkwoord kunnen we daardoor veel perfectieve afleidingen vormen. Bijvoorbeeld:
Als we een niet-geprefigeerd imperfectief werkwoord voorzien van een voorvoegsel, dan zijn er twee mogelijkheden:
1. De betekenis van het werkwoord verandert niet door toevoeging van het voorvoegsel. Het resultaat is een aspectpaar. Bijvoorbeeld:
Het is niet te voorspellen welk voorvoegsel moet worden gebruikt bij de vorming van een aspectpaar. Aspectparen moeten daarom als paar worden geleerd.
2. De betekenis van het werkwoord verandert door het voorvoegsel. Bijvoorbeeld:
Van deze perfectieve werkwoorden kan meestal weer een imperfectief werkwoord worden gevormd. Zulke imperfectieve partners van geprefigeerde perfectieve werkwoorden noemen we secundaire imperfectieven:
De aspectparen die op bovenstaande manier worden verkregen, kunnen we herkennen aan het gebruik van verschillende achtervoegsels. In het voorbeeld zijn dit de aspectparen met in het imperfectief het achtervoegsel -ыв-/-ив-:
Een andere mogelijkheid is het gebruik van het achtervoegsel -ва- in het imperfectief:
Andere, veelvoorkomende aspectparen zijn die met de achtervoegsels -а-/-(л)я- (voor imperfectief) en -и- (voor perfectief). Bijvoorbeeld:
Heel soms zijn de werkwoorden van een apectpaar niet van elkaar afgeleid:
hartelijk dank. ik begrijp het nu helemaal.
Graag gedaan!
uitstekende uitleg
Dank!
Zijn er geen lijsten beschikbaar waar veel werkwoorden per aspect bij elkaar staan. Gewoon uit mijn hoofd leren lijkt mij de enige mogelijkheid voor mij.
Dit wordt bij mijn cursus al in les 11 behandeld, ik wordt gek!!!
Hoi Anneke,
Het is altijd goed om ze uit je hoofd te leren. ik raad je aan ze altijd als paar te leren. Voor de hardnekkige die er niet in willen, kun je dan een lijst maken. Groetjes, Harmen
ik heb al twaalf maal gedacht dat ik het volledig begrepen had (bedankt voor deze duidelijke uitleg, dit stukje begrijp ik nu – denk ik)