Het deelwoord of participium – причастие – is een bijzondere vorm van het werkwoord. Het heeft de uitgang van het bijvoeglijk naamwoord en een werkwoordelijke betekenis. Een deelwoord is in feite een werkwoordelijke vorm die bijvoeglijk is gemaakt.
Deelwoorden geven informatie over het zelfstandig naamwoord. Omdat ze worden verbogen als bijvoeglijke naamwoorden, richten participia zich in geslacht, getal en naamval naar het zelfstandig naamwoord.
Er zijn in het Russisch vier deelwoorden:
Een actief deelwoord wordt gebruikt als het antecedent zelf de handeling uitvoert (читающий мальчик). Een passief deelwoord wordt gebruikt als het antecedent de handeling ondergaat (читаемая книга).
Net als lange bijvoeglijke naamwoorden kunnen deelwoorden in de lange vorm (de korte deelwoorden worden later behandeld) zowel voor als achter het zelfstandig naamwoord staan. We spreken dan van respectievelijk een directe bepaling en een constructie met het deelwoord. De constructies staan tussen komma’s en leveren in het Nederlands een zin op met die/dat.
Deelwoorden worden vooral gebruikt in het geschreven Russisch. In de spreektaal wordt de voorkeur gegeven aan een bijzin met het betrekkelijk voornaamwoord который. De constructie hierboven wordt in de gesproken taal daarom:
Het tegenwoordig actief deelwoord wordt alleen gevormd van imperfectieve werkwoorden. Dit gebeurt op basis van de 3e persoon meervoud. De uitgang -т(ся) van deze werkwoordsvorm wordt vervangen door: -щий(ся) (m) -щая(ся) (v) -щее(ся) (o)
-щие(ся) (mv).
Bij werkwoorden van de e-vervoeging is de accentuering als in de 3e persoon meervoud, bij werkwoorden van de i-vervoeging is de accentuering meestal als in de infinitief.
Het verleden actief deelwoord wordt gevormd van de mannelijke verledenstijdvorm van zowel imperfectieve als perfectieve werkwoorden. Bij werkwoorden met een mannelijke verledentijdsvorm op een klinker + -л(ся), wordt de uitgang -л(ся) vervangen door:
-вший(ся) (m) -вшая(ся) (v) -вшее(ся) (o) -вшие(ся) (mv).
Wanneer de verleden tijd mannelijk niet eindigt op een klinker + -л(ся), dan volgt:
-ший(ся) (m) -шая(ся) (v) -шее(ся) (o) -шие(ся) (mv).
De accentuering van deze deelwoorden is als in de verleden tijd mannelijk.
OEFENBOEK: hoofdstuk 17, oefening 1
> Het deelwoord (2) t.t. en v.t. passief