Het werkwoord – de e-vervoeging

Werkwoorden in het Russisch hebben in de tegenwoordige tijd een e-vervoeging of een i-vervoeging. Werkwoorden van de e-vervoeging hebben -e- of een -ë- in de meeste uitgangen van het paradigma, werkwoorden van de i-vervoeging een -и-. Dit blogbericht gaat over de e-vervoeging, waarvan allereerst de uitgangen:

я -ю / -у
ты -ешь / -ёшь
он -ет / -ёт        (ook: она́, оно́)
мы -ем / -ём
вы -ете / ёте
они́ -ют / -ут
 • -e wordt gebruikt bij een onbeklemtoonde uitgang, -ё wanneer de uitgang de klemtoon draagt.
 • -ю/-ют volgen op een klinker of een zachte medeklinker, -у/-ут worden gebruikt na een harde medeklinker en na de ruisklanken ж, ш, ч, щ.
 • De keuze tussen -ю/-ют en -у/-ут wordt bepaald door de laatste letter/klank van de stam van het werkwoord. De stam wordt verkregen door van de infinitief -ть of in sommige gevallen -ти af te halen. Maar let op: de stam van de tegenwoordige tijd verschilt in principe van de infinitiefstam. Dit bewijzen de werkwoorden éхать en жи́ть in de voorbeelden hieronder.
 Infinitief  рабóтать  идти́  éхать  жить
 я  рабóтаю  идý  éду  живý
 ты  рабóтаешь  идёшь  éдешь  живёшь
 он, онá, онó  рабóтает  идёт  éдет  живёт
 мы  рабóтаем  идём  éдем  живём
 вы  рабóтаете  идёте  éдете  живёте
 они  рабóтают  идýт  éдут  живýт
 werken  lopen  rijden  wonen, leven

OEFENBOEK: hoofdstuk 3, oefening 8; hoofdstuk 4, oefening 1

> Het werkwoord – de i-vervoeging

2 Comments

 1. bram bazelmans
  14 januari 2017

  Geen van de bovengenoemde voorbeelden heeft een -e uitgang in het paradigma, hoe weet je dan dat het toch om een -e vervoegen gaat en niet om een -i vervoeging. Bijv. Lopen идти eindigd op een -и maar word hier bij de -e vervoegingen geplaatst hoe zit dat precies?

  Mvg,

  Bram

  • Harmen Dijkhuizen
   17 januari 2017

   Hoi Bram, dank voor je reactie. Aan de infinitief van het werkwoord is slechts tot op zekere hoogte te zien tot welk type het behoort. De infinitief van i-werkwoorden kan eindigen op -ать, -еть, -ить of -ять, maar bijvoorbeeld het e-werkwoord рабoтать hierboven heeft ook de uitgang -ать. Ook is niet altijd te zien wat de presensstam van het werkwoord is. Het is daarom verstandig om de infinitief van werkwoorden te leren samen met de vormen van de eerste en tweede persoon enkelvoud. Onder het kopje ‘Infinitief’ van dit blogbericht leg ik het uitvoeriger uit. Succes!

Geef een reactie

Informatie

Dit artikel is geschreven op 12 jun 2012, en is gearchiveerd onder Werkwoord.

Tags

, , , , ,